SWF
och smad 18 mars 2011
Många blev överraskade
denna kväll när provningen var upplagd som ett whiskykryss.
Det blev en liten
berättelse om varje destilleri med mycket information och fakta. Efter det
följde några frågor om varje destilleri. Det var totalt 18 frågor samt en
utslagsfråga.
Men det blev en
trevlig kväll med många skratt och en annorlunda provning.
Här kommer lite kort
info om varje destilleri som var med på provningen.
Whisky nr 1: Cardhu CR 07.04, OB.
Cardhu – Svart klippa.
Det grundades omkring
1811, men fick sin licens 1824. Cardhu ligger i Speyside ägs idag av Diageo.
Man har en kapacitet på 2 390 000 liter, ca 70% av det hamnar i
Johnnie Walker. Cardhu benämns idag som home of Johnnie Walker. Lite övrig
historia om Cardhu.1884 byggs ett nytt destilleri för att ersätta det gamla.
Destilleridirektören på Mortlach Destilleri William Grant köper all utrustning
och använder det för att bygga upp ett nytt destilleri som han ämnade kalla
Glenfiddich som startade 1886. 1892 ändrar man namn från Cardow till Cardhu.
1908 byter man tillbaka namnet till Cardow. 1981 tar man namnet från whiskyn
och destilleriet döps om till Cardhu återigen. 1988 öppnar man ett besöks
center som renoveras 1995. År 2006 hade man 8 000 besökare vid destilleriet.
Cardhu är det största single malt märket av Diageos single malt och säljer
dubbelt så mycket än Talisker som är två. Minst 75% av det man producerar säljs
i Spanien. Man fyller nyspriten i bourbon barrels och hogsheads om whiskyn
skall buteljeras som single malt. För blend industrin fylls det på i ex sherry
butts. Man har 7 dunnage lagerhus på plats som har plats för 7 000 fat.
Värt att notera är att Cardhu är det enda destilleriet i Speyside som aldrig
använt reklam tillägget Glenlivet i sitt varumärke.
Whisky nr 2: Highland Park 18yo (vår
referens whisky).
Highland Park – Det
högsta fältet.
Man fick sin licens
1798 det ligger på den mytomspunna ön Orkney och tillhör The Edrington Group.
Man har en kapacitet
på 2 500 000 liter. Whiskyn ingår i Cutty Sark och Famous Grouse blended
whisky.
Det lär ha funnit 5 –
8 destillerier på Orkney i dag är det 2st kvar. Det senaste destilleri som
stängde (1928) är Man o’Hoy det revs 1940.
1986 öppnade man ett
visitor center. 1997 lanserade man 18
åringen för första gången. Man använder ca 20% egen malt som röks till 20-40ppm
och ca 80% orökt malt från fastlandet. Av det man tillverkar går ca 60% som
malt whisky.
Whisky nr 3: GlenDronach SWF C 1529/1522.
GlenDronach – Dalen
med björnbärsbuskarna.
Man fick sin licens
1826. Ägs idag av BenRiach Distillers Co. Man köpte destilleriet av Pernod
Ricard 2008. GlenDronach ligger i Highlands men räknas av många som en Speyside
whisky. Man har en kapacitet på 1 300 000 liter ungefär 50% går till
egen maltwhisky och resten säljs till blended industrin.
1967 utmönstrades
suffixet ”Glenlivet” ur namnet. 1976 öppnar man ett visitor center, 1996 läggs
destilleriet i malpåse. 14 maj 2002 startar men upp produktionen igen. I
september 2005 blev GlenDronach det sista destilleriet som övergav den
traditionella koleldningen när man gick över till indirekt ångvärme av
pannorna.
Whisky nr 4: Tomatin SWF C 24637.
Tomatin
(buskhöjden)(höjden med enebuskarna)(Tomaitonn` = gäliska för enbärskulle).
Tomatin fick sin
licens 1897 och ligger i Highland. Det är ett av skottlands högst belägna
destilleri 315 m.ö.h. 1974 var det skottland största destilleri, 12 000 000
liter. 1986 blev Tomatin första skotska destilleri att bli 100% ägda av
japaner. Man har man kapacitet på 5 000 000 liter och tillverkar 2 600 000
liter (2008), 70% går till blended. Whiskyn ingår i följande blended Big-T
(stor i Japan), Antiquary, The Talisman (stor säljare i Sverige) och Ancient
Clan (endast för Japan). Man har 30 000 besökare per år. Destilleriet är lätt
att missa det ser ut som en processindustri. Man har 13 racked lagerhus och 2
dunnage lagerhus på området och kan lagra 550 miljoner liter men har bara 17
000 fat i lager. Man har 2st egna tunnbindare. 12yo står för 80% av
försäljningen av maltwhisky.
Lite kuriosa om
Tomatin. För att dra nytta av all
överskottsvärme från 23 pannor installerades 1977 ål bassänger med uppvärmt
vatten från kondensatorerna. Gynnsamma förhållanden gjorde så att ålarna växte
ut på åtta månader, jämfört med två år i fritt tillstånd. 1981 blev det Lax och
öring. 1984 skrotades åltankarna i december samma år även destilleriet.
Whisky nr 5: Longmorn 1996 SMAD
Longmorn – (Heliga
mannens plats, Lhanmor gund översättning Morgan den helige mannen).
Longmorn ligger i
Speyside fick sin licens 1894. Ägare är Pernod Ricard och man har en kapacitet
på 3 500 000 liter. Longmorn ingår i följande blended Chivas Regal, Queen Anne
och Something Special.
1898 John Duff bygger
ett annat destilleri bredvid Longmorn som blir att heta BenRiach, men kallas
Longmorn 2. Longmorn var det första skotska destilleri som välkomnade Masataka Taketsuru
(fadern av Japansk whisky) 1919. Han var där som student för att lära sig
whisky destillation. När han kom hem till Japan blev han förste chefen på
Yamazaki (Suntory). Efter en dispyt startade han Nikka Whisky co. Masataka Taketsuru
använde Longmorn som modell när han startade Yoichi 1934.
Spriten går iväg med
tankbil till Keith Bonds för fyllning och man skickar tillbaka en del fat för
lagring på området. Man använder en mix av bourbon och sherry fat. Man har 6
dunnage lagerhus och 6 pallet lagerhus varav 3st ligger på BenRiach område som
är nära granne. Longmorn kallas ofta för destillatörernas andra favorit malt.
Whisky nr: 6 Hakushu SWF 1992 2F 41532
Hakushu - Vitt
sandrev, kallas också för Forest Distillery.
Man fick sin licens
1973 ägare är Suntory. Man har en kapacitet på 3 000 000 liter.
Hakushu ligger på 700
meter ö.h. Skottlands högsta placerade destilleri ligger på 335 m.ö.h.
(Braeval).
Man startade 1973 när
det var 50års jubileet av Suntorys Yamazaki. Till att börja med hade man 6 par
pannor, 1978 dubblade man till 12 par. 1981 byggde man ett till destilleri med
6 par till man döpte det till öst det är det som används idag. Det gamla
destilleriet kallades West som lades i malpåse 2006 och används idag som
konserthall. Ett tag hade man 18 par pannor (36 pannor) och var då störst i
världen. Man öppnade ett besökscentrum 1979. Sent 1994 kom den första
officiella single malten från Hakushu en 12yo. Man har 230 000 besökare varje
år (2007). Viss del av Hakushus whisky
filtreras efter lagring, man använder bambu kol som ger en rundare smak. Det
används i blended whisky Hokuto (Zen) vilket passar väldigt bra ihop med japansk
mat. Hakushu ligger 3 timmars resa från havet, inget av de skotska
destillerierna ligger mer än 1 timmes resa från havet. Då företaget anlade
destilleriet köpte de upp en stor del av den omgivande skogen 825 000 kvm. För
att som de själva uttrycker det, kunna säkerställa en ren vattenkälla och en
oskadad miljö. All malt importeras från Skotland orökt och rökt. Tidigare fick
man all malt från Yamazaki. Man använder 80% amerikansk vit ek Barrels (refill
and new), 15% spansk ek Butts (ex-olorosso) och 5% japansk ek (New) barrels.
Man har 22 lagerhus varje hus kan förvara 27 000 fat. Staplade 10 högt. Så man
kan ha 600 000 fat staplade för mognad. Man fyller faten vid 59,5% och det
äldsta fat man har är från 1973.
Whisky nr 7: Laphroaig 1998 SMAD.
Laphroaig – Den vackra
sänkan vid den breda bukten.
Destilleriet ligger på
ön Islay och Beam Global Spirits & Wine är ägare. Man har en kapacitet på
2 900 000 liter. Bröderna Alexander och Donald Johnston redan ägare
av Tallant distillery, grundade Laphroaig.
Man fick sin licens 1815
och detta blir officiellt start år för Laphroaig. 1847 Donald Johnston dör i en olycka på
destilleriet när han faller i en kittel med kokhet burnt ale och skållades till
döds, managern på det närliggande destilleriet Lagavulin Walter Graham tar
över. 1994 bildas Friends of Laphroaig har nu ca: 436 562 medlemmar, från över
150 länder, 47 384 st i Sverige. 1999 öppnas ett modernt besöks centrum. 15
% av malten kommer från egen mältning, 70 % från Port Ellen och 15 % från
fastlandet. Malten röks till 40-45 ppm, den färdiga spriten ligger på ca 25
ppm. Laphroaig är det enda destilleri på Islay som använder rostfria washbacks.
Anders Norström
Resultatet av
omröstningen om kvällens bästa whisky gav följande resultat.
Cardhu CR 07.04 40% 8 poäng
Highland
Park 18Y 32
poäng
Glendronach
SWF C 1529/1522 46% 108 poäng
Tomatin SWF C 24637 54,5% 63 poäng
Longmorn 1996 SMAD 58,4% 48 poäng
Hakushu SWF 1992
Laphroaig SMAD 1998 58,3% 98 poäng
Cardhu CR 07.04 40%
Doft: Söt, sherryton, choklad, frukt,
fikon
Smak: Rå, choklad, känns tunn
Eftersmak: Choklad, sherry, kryddor
Poäng: 78
Glendronach
SWF C 1529/1522 46%
Doft: Sherry, fikon, bär, lätt spritig
Smak: Lätt spritig, söt, fruktig, bär,
julkaka
Eftersmak: Julkaka, sherry, sötma, godis
Poäng: 87
Tomatin SWF C 24637 54,5%
Doft: Mjuk, ost, frukt, godis, kola, toffee, ek, taniner, blommig,
parfym
Smak: Godis, ost, sötma, karameller, kola, vanilj, kryddor
Eftersmak: Vanilj, sötma, godis, iskola, lång
Poäng: 92
Longmorn 1996 SMAD 58,4%
Doft: Ung, vanilj, godis, sötma
Smak: Ung,
äpple, vanilj, sötma, honung
Eftersmak: Sötma, Vanilj, godis, mjuk
Poäng: 86
Hakushu SWF 1992
Doft: Lätt rök, vanilj, sötma, blommig, godis, lätt ekton,
taniner
Smak: Lätt rök, choklad, ek, vanilj, kryddor
Eftersmak: Choklad, godis, ek, lång
Poäng: 91
Laphroaig SMAD 1998 58,3%
Doft: Rök, sälta, jod, vanilj, lite ek
Smak: Rök, sälta, jod, godis, frukter, bär
Eftersmak: Rök, sälta, jod, choklad, kryddor, lång
Poäng: 90
2011-03-19